E 01




Culture Crossing @ Amok05.10.21 Amok Festival  Talk
Kaap
Culture Crossing was te gast op AMOK, het Brugse stadsfestival van kunstencentrum KAAP. Er werd een interessante talk georganiseerd die handelde over diversiteit en inclussie in de cultuursector. Kortom, hét vraagstuk die aan de oorsprong lag van de Culture Crossing werking. Het panel bestond uit host Ama Korateng Kumi, en panelleden Sarah Colpaert (CultuurCentrum), Elviera Velghe (Musea Brugge), Eli Bitegets (Club Magie) en Rolf Quaghebeur (KAAP). Er werd geen blad voor de mond genomen en Ama vuurde haar vragen af op het panel. Blijven cultuurhuizen relevant voor nieuwe generaties? Hoe wordt gewerkt aan een meer divers en inclusief aanbod? Welk concrete stappen worden gezet? 




E 01




Culture Crossing Café:
“Inclusief Rekruteren”
30.11.21Talk De Republiek
De Korf
Culture Crossing Café vloeide voort uit de talk die een maand eerder plaatsgevonden had in het kader van het stadsfestival KAAP. De reactie vanuit de Brugse cultuursector was dusdanig positief dat er besloten werd om met specifieke vragen aan de slag te gaan. Tijdens deze editie werd ingezoomd op het vraagstuk 'Inclussief recruteren'. Vele cultuurhuizen willen hun vacatures openstellen voor een brede doelgroep, maar bereiken vaak niet het gewenste resultaat. De reacties op vacatures komen vaak van een zéér nauwe doelgroep. Hoe bereiken we verschillende doelgroepen? Is mijn vacature duidelijk voor iedereen? Moet er iets veranderen op de werkvloer? We hebben Sanae Jamaï uitgenodigd van het agentschap Teamspeler. Teamspeler is een full service consultancy bureau die zich focust op duurzaam en DEI (Diversity, Equity, Inclusion) proof samenwerken.




E 01




Exchanging Stories21.01.22Livestream Musea Brugge
De opzet van deze activiteit was om 4 mensen in dialoog te laten gaan over de blinde vlekken van Vlaamse Cultuurhuizen. De context voor het gesprek is de tentoonstelling ‘Line Boogaerts – é/change’ in Arentshuis, Brugge. Deze tentoonstelling vloeit voort uit de dialoog tussen Line Boogaerts, Paul Malaba en Célestin Kabuya enerzijds, en het werk van de Britse kunstenaar Frank Brangwyn anderzijds. Line werpt licht over blinde vlekken in de kunstwereld en breder, de samenleving. Ze geeft platform aan kunstenaars die in de schaduw blijven staan en focust op 'de andere' in Westerse kunst. De vier sprekers delen hun visie op dit onderwerp en belichten wat in hun ervaring blinde vlekken van Vlaamse cultuurhuizen zijn. Omwille van covid restricties konden 2 sprekers niet deelnemen aan het gesprek én werd besloten om het evenement om te vormen tot een live-stream. De aanwezige sprekers waren Bella Kabeya en Maria Cleopatra. 
Blogpost

Blogpost

Livestream herbekijken




E 01




Are We Urban28.03.22 Talk / Concert 
CC Brugge
Samen met moderator Eric Cyuzuzo buigen Youniss Ahamad, IKRAAAN en Philsan Osman zich over de specifieke terminologie die gebruikt wordt om muziekgenres en muzikanten van niet-witte origine te benoemen. Zo worden zwarte artiesten regelmatig onder de noemer urban of hip-hop geplaatst, ook als hun muziek daar helemaal niet onder thuis te brengen is. Na het panelgesprek maken we het podium vrij voor IKRAAAN en David Numwami.
Blogpost

Blogpost




E 01




Safe Spaces08.02.22     Talk + Concert 
De Snuffel
Een dialoog tussen verschillende ervaringsdeskundigen over safe spaces. Waar komt het concept van safe spaces vandaan? Wie heeft er nood aan? Waarom zijn safe spaces belangrijk? Dit en meer kwam aan bod in deze editie van Culture Crossing. 

Het gesprek wordt gemodereerd door Olave Basabose, de panelleden zijn Rémy Bonny, Stacy Ohiwerei en Rodolfo Alpizar. De avond wordt afgesloten met het releaseconcert van de nieuwe EP van Eyemèr, genaamd ‘Transition Town’. Met dit album wil de voormalige Humo’s Rock Rally-finalist herkenbaarheid creëren in muziek voor andere transgender personen, alsook het thema bespreekbaar maken binnen een maatschappij die nog vaak transgender personen als minderwaardig behandelt.
Blogpost






E 01




C’Urb (cancelled)08.04.22 FestivalHet Entrepot
Mooov
2 dagen lang vieren we culturele rebellie en activisme met TALKS, MUZIEK, KUNST, DANS, SKATE, AFTERPARTY. Op 8 en 9 april brengen we een ode aan rebellie. We gaan op zoek naar de oorsprong van opstand, verzet en activisme. We geven je ook een inkijk in hoe rebellie de voor ons allen vertrouwde skate, muziek en kunst community's gevormd heeft. C’URB brengt de ode met het respect dat die scenes altijd verdien(d)en! Dit evenement werd zéér laattijdig geannuleerd omwille van voorspeld stormweer. Het voortraject waarbij Het Entrepot, MOOOV, Skateshop 911, Firington en Smiles Skateshop in gesprek gingen om dit evenement te organiseren waren echter zeer waardevol. Er vonden tal van gesprekken plaats over rebellie, vrouwen in skateboarden, hoe de culturele sector kan inspelen op noden van subculturen, enz. Er werd ook een volledig communicatie traject doorlopen. 
Blogpost




E 01




Opening Salon Arents05.05.22 TalkMusea Brugge & KAAP
Salon Arents is een dynamische broedplek voor discussie, dialoog en creatie waar we de bouwstenen zoeken voor het museum van de toekomst. Het startschot van het evenementenseizoen in Salon Arents werd gegeven op donderdagavond 5 mei. Dan werd het Salon in zijn volle glorie geopend, met een eerste soirée. Salon Arents werd vormgegeven door verschillende culturele partners. Culture Crossing maakte deel uit van het inhoudelijke en vormgevende team. 

Programma
-Een gesprek met Musea Brugge en de eerste gasten in Salon Arents
-De voorstelling, inclusief performance, van onze nieuwe museumdichter Seckou Ouologuem
-Een talk over ‘het museum van de toekomst’ met Ama Koranteng-Kumi, Dalilla Hermans, Elviera Velghe (Musea Brugge), Seckou Ouologuem, Rolf Quaghebeur (KAAP) en Pamela Evbuomwan (Culture Crossing).

Blogpost




E 01




Filocafé20.05.22 Talk + Perform.Musea Brugge
In het verlengde van de afgelopen tentoonstelling 'é/change' van Line Boogaerts in het Arentshuis, komt de Congolese kunstenaar Paul Malaba samen met Line Boogaerts performen tijdens Salon Arents. De performance wordt gevolgd door een interactief filocafé met gezellig samenzijn en Congolese hapjes.

Performance
van Line Boogaerts en Paul Malaba, waarbij ze de plaats van Congolese kunst in het museum bevragen.
Interactief filocafé rond het thema van blinde vlekken in musea.




E 0


Opening Otobong24.06.2022 PartyMusea Brugge
Dit evenement was waarschijnlijk de meest extravagante museum opening dat Brugge ooit heeft gekend. Culture Crossing organiseerde een openlucht party om de opening van de tentoostelling "Underneath the Shade We lay Grounded" (Otobong Nkanga) te vieren. In samenwerking met Musea Brugge werd openlucht spektakel in de tuinen van het Sint Jan's Hospitaal georganiseerd. Je kon er genieten van de hierboven vermelde tentoonstelling, er waren heerlijke Nigeriaanse gerechten, Otobong Nkanga was aanwezig en beantwoorde met plezier vragen, er was een kunst interventie door de jonge Lisa Ljeoma en tot slot werd er gedanst tot diep in de nacht! 

Blogpost






E 0





Yeke Yeke Festival 2022

23.07.22

Festival   

De Haan
Yeke Yeke Festival wordt in de Vossenslag, in De Haan georganiseerd. Het evenement viert de jaarlijkse Vossenslagfeesten en doet dat door een toegankelijke en diverse programmatie te voorzien. Live acts, kinderanimatie, tal van eet- en marktkraampjes en een heuse afterparty. Op zaterdag nam Culture Crossing het roer over van de kinderanimatie. De nadruk werd op spelletjes en boeken gelegd die de wereld van kinderen op frisse manier benaderen. Wat als de hoofdrol niet weggelegd is voor een mannelijke ridder, wat als het centraal personage twee mama's heeft, wat als we ontdekken dat 'anders zijn' een super kracht is ...